Som så många andra äger jag en så där lergryta som man kan använda när man vill steka mat i ugnen. Den är ett arvegods från min farmor som jag har haft sen jag flyttade hemifrån men aldrig använt. Grytan bodde från början i ett skåp men efter att ha stått och samlat damm i flera år fick den flytta upp på vinden där den bott ända tills idag då jag äntligen tog mod till mig och invigde den.
Hela kyckling historien började när vi var på ICA MAXI för några dagar sedan. Där fick man köpa hel fryst kyckling för en billig slant typ 12 kr/st om man handlade för 200 kr eller mer. När jag såg kycklingarna kom jag att tänka på vår oanvända lergryta uppe på vinden och för 12 kr kan man ju chansa och prova något nytt så två hela kycklingar fick följa med oss hem. I förgår tog jag upp den ena ur frysen och idag gjorde jag slag i saken och tillredde den. Jag började med att kika runt på nätet efter ett recept som kunde passa. Det finns en hel uppsjö att välja bland men slutligen bestämde jag mig för att frestyla ihop en egen variant. Jag gjorde ett ört och vitlökssmör som jag pulade in under skinnet på kycklingen, sedan fyllde jag den med färska kryddor morötter, lök, vitlök och citron. Slutligen sydde jag igen den med en dragonkvist. Då jag aldrig tillagat en hel kyckling förut så visste jag inte hur mycket jag skulle våga krydda den och så här i efterhand så inser jag att jag hade kunnat vara mer generös med kryddorna, citronen och saltet. Smakerna passade i alla fall bra ihop och om det blir en nästa gång så ska jag inte fega ur utan satsa på att krydda ordentligt.
snyggt jobbat! Jag har själv en hyllvärmare till lergryta :)
SvaraRadera//VG 107